Tvätta hållbart

Att våra tvättrutiner kräver mycket energi och släpper ut tonvis med växthusgaser varje år är ingen hemlighet. Studier visar på att 65% av våra kläders miljöpåverkan kommer från våra tvätt och torkningsrutiner. Detta för att vi tvättar i höga temperaturer som kräver mycket energi för uppvärmningen. Detta är en negativ miljöpåverkan som vi vill vända så här kommer några tips om hur man kan tvätta mer hållbart och värna om naturen.

"Tvätta i kallt vatten & spar på miljön"

Att våra kläder behöver tvättas i höga temperaturer för att bakteriena ska dö, har länge varit en missuppfattning. Faktum är att dagens maskiner är så effektiva att bakterierna dör redan vid så låga temperaturer som 40 grader.

Dagens flytande tvättmedel är fyllda med enzymer redo att kickstarta reningsprocessen redan vid så låga temperaturer som 40 grader. Vilket gör att man i lugn och ro kan tvätta sina träningskläder i 40grader utan att oroa sig för bakterier.

Viktigt är också att dosera tvättmedlet korrekt efter mängden tvätt, används förlåten mängd tvättmedel rengörs inte kläderna korrekt medans för stor mängd tvättmedel gör att tvättmedelsrester fastnar i kläderna och lätt kan irriterar huden samt sköjs ut i naturen.

Våga fylla upp tvättmaskinen

Ett tips för att skona miljön är att vädra kläder som bara använts en dag, det gör att kläderna känns fräschare längre och kan användas fler gånger innan de hamnar i tvättkorgen.

Många av oss tvättar ofta vilket resulterar i halvfulla tvättmaskiner, tvättar man mer sällan och fyller maskinen med kläder som är smutsiga spar man in på både utsläppen i naturen samt spar in på energi.

För att kläderna ska bli rena krävs utrymme i maskinen så se till att den inte blir överfull då förbrukas mer energi samt att kläderna inte har utrymme nog att tvättas korrekt och bli rena

Ett bra tips är att sträcka in armen  i toppen av maskinen, försöka röra den, det utrymmet brukar räcka för att maskinen ska ha sitt utrymmer att kunna tummla runt kläderna och göra dem rena och fina.

Låt vinden torka dina kläder

Att tvättning leder till torkprocess är naturligt, många tvättar blir många torkningar.

Häng ut dina kläder och låt naturen hjälpa dig att få dina kläder torra.

Att torka dina kläder i torktummlare förbrukar onödig energi samtidigt som det sliter på fibrerna i produkterna och förstör stretchen i dina träningskläder.

Vill du förlänga livslängden på alla dina kläder är det skonsammaste både för naturen och för produkterna att hänga upp dem antingen utomhus om vädret tillåter eller alternativt inomhus.

Tänk bara på att inte hänga kläderna i direkt soljus så UV-strålarna lätt kan solbleka färgerna.

Våga säga nej till - Sköljmedel

Att sköljmedel varken är bra för naturen eller individen är sen länge känt. Men hur påverkar det våra träningskläder?

-Hormonstörande vilket kan leda till fortplantningsproblem för både oss människor men även våra djur och natur i våra vattendrag.

-Sköljmedlets mjukgörande egenskaper bryter ner elastanet i träningskläderna och då blir produkterna mindre följsamma och tappar sin form med tiden.

-Sköljmedlet lägger sig som en mjuk hinna ovanpå produkten vilket blir som en fuktavisnade behandling som hindrar tvättmedlet och vattnet att skölja igenom fibrerna i dina träningskläder vilket leder till att fibrerna inte kan tvättas och hållas rena på djupet.

Vårt tips för att få en naturligt fräsch doft på kläderna är att häng istället ut dem på vädring efter tvätt.

Minimera lukt i träningskläderna

Det är natuligt att svettas och att träningkläderna med tiden får en svettlukt. Doften uppstår när svett möter bakterier och oljor från vår hud. 

Här kommer några råd för att minimera lukten:

-Vänd alltid träningskläderna ut och in vid tvätt, det bevarar både utseendet på produkten på utsidan samt gör att tvättkraften når smutsen bästtre.

-Ta för vana att alltid hänga upp kläderna på vädring efter avslutat träningspass så att de torkar. Kastar man dem direkt i smutskorgen förblir de lite fuktiga.

-Bakpulver, en universalprodukt du aldrig trodde du skulle använda mer än till att baka kakor med! Ett knep för att få bort lukt är att använda bakpulver istället för tvättmedel, häll lite av bakpulvret i tvättmedelsfacket och voila, låt maskinen göra underverk!

-Ättika är bra för både fläckar och doft, häll lite i sköljmedelsfacket under nästa tvätt. Går även bra att blötlägga kläderna i ättika och lite vatten innan du tvättar dem, se bara till de torkar helt innan du tvättar dem i maskinen.

Tvättpåsens magiska egenskap

Bevara dina älskade träningskläder och förläng hållbarheten genom att tvätta dina träningskläder i en tvättpåse, det skonar dem från andra kläder i maskinen som har vassa dragkedjor och knappar.

En tvättpåse kan även hindra att mikrofiberföroreningar hamnar i våra vattendrag.

Guppybag är tvättpåsen som vi rekommenderar, den skyddar inte bara dina kläder utan skyddar våra hav från microplaster. 

Produkt tillagd i önskelista
Produkt tillagd till jämförelse